Gå til hovedindhold

Kan man blive ven med sin psoriasis?

Kan man blive ven med sin psoriasis?

Vi har spurgt co-founder, laborant, hudpleje- og zoneterapeut, Anne Mette Koustrup om hendes forhold til hendes psoriasis, om hun mener at man kan blive venner med sin psoriasis, og hvordan man i så fald bærer sig ad. 

Havde nogen spurgt mig om dette for 12-15 år siden, ville jeg sikkert have rystet på hovedet og kommet med et klart NEJ. I dag bliver det til et klart JA! Men det har været en lang rejse i håb om at finde mirakelkuren.

Kort fortalt er psoriasis en hudsygdom, som skyldes en øget aktivitet af immunforsvaret i overhuden. En defekt der betyder at der dannes alt for mange hudceller, som kroppen afstøder, hvilket giver et kløende, skællende, rødt og inflammatorisk udslet. Det er forskelligt fra person til person hvor meget udslæt fylder og til dels også, hvor det er placeret på kroppen. Det er arveligt og indtil videre findes der kun symptomlindrende behandling. 

Jeg prøvet ALT, lige fra den traditionelle binyrebarkhormonsalve til creme med slangegift, kurbade, solarium etc. Og specielt kunne binyrebarkhormon lindre, men det er samtidig en behandlingsform med stærke og alvorlige bivirkninger og må kun anvendes meget begrænset og det er i min optik slet ikke en holdbar løsning. 

I stedet begyndte jeg at være nysgerrig på hvornår og hvad der skete i mit liv, når jeg fik udbrud og det viste sig at svarer ret godt med al forskning:

 • Psykisk belastning som stress
 • Infektioner
 • Alkohol
 • Kost

Jeg kendte heller slet ikke min krop og jeg overhørte alle dens signaler. Dengang var motion løb, styrketræning, fodbold etc. Alle sammen motions former der i sig selv stresser kroppen. Jeg levede nærmest ”i min kalender” som mor til fire, et karrierejob og virkelig mange bolde i luften. 

  Kan man så blive ven med sin psoriasis?

  Jeg er blevet ven med min ”plet” så JA! ”Plet” sidder på venstre skinneben og er ca. 3-4 cm i diameter. Jeg har kæmpe respekt for ”Plet” og tilser den hver eneste dag. Den er ligesom min indikator på min indre tilstand. Lever jeg velovervejet, i balance og lyttende, så er ”Plet” passiv. Og hvordan er det liv så for mig: 

  • Yoga og meditation er et must og måde hvor på jeg lytter og connecter med min krop.
  • Forsøger at leve et liv både arbejdsmæssigt og i privatregi, hvor jeg er i balance.
  • Lever gluten-, og alkoholfrit 
  • Plejer min hud indvortes fra med masser af vand og urteinfusion.
  • Plejer min hud udefra med nærende og berigende Inuacare plejeprodukter. 
  Min hudplejerutine med psorasis

   Når jeg er i bad, så scrubber jeg min krop med en blanding af kaffegrums blandet med ½ teske Himalayasalt (andet salt kan også bruges) og 1-2 spsk olivenolie (raspolie hvis du ikke har tør hud) Jeg gør det blidt og langsomt. Virkelig mærker processen. Skyller af i skiftevis varmt og koldt vand for at øge blodcirkulationen. Og dup tørre huden.

   Efter badet smøre jeg kroppen ind i Aminnguaq Bodylotion. Den indeholder masser af Grønlandsk kamille og Ene, kokosnøddeolie, sheasmør og E-vitamin, Aminnguaq Bodylotion tilfører min krop så meget næring og samtidig beroliger den huden. Den efterlader min hud virkelig lækker, blød og næret.

   Min ”Plet” får altid lidt ekstra kærlighed i form af Asiaq Extra-Care Balm, som Asiaq Extra-care var den allerførste creme, som jeg udviklede.  Lige siden 2010 hvor den så dagens lys i Qaqortoq, har den været en uundværlig følgesvend uanset hvor jeg har været i verden. Det er ikke kun ”Plet” som forkæles, men alle områder af min krop som råber efter ekstrapleje. Fødderne, hænderne, næsefløje etc. Om vinteren flere steder end i sommertid pga. kulden, som altid giver mig ekstra udfordringer. Det helt geniale ved vores balm er, at den danner en beskyttende hinde over huden og under hinden kan de fantastiske ingredienser arbejde i dybden. Og den kan sagtens bruge i frost, da den er uden tilsat vand. 

    

   Og husk at har du udfordringer med huden, så er du selv den allernærmeste til at være nysgerrig omkring hvad, hvor, hvorfor og hvordan. Jeg vil selvfølgelig opfordre dig til at konsultere en læge, men stadig selv tage ansvar. Og du skal vide, at alt det jeg nu har delt med dig, det skete jo ikke fra den ene dag til den anden, men har været en livsstilsomlægning over mange år. En proces som aldrig vil slutte, så længe jeg er her på jorden. Og lige imens jeg skriver disse ord, så tænker jeg, at det er derfor, at jeg elsker mit liv så højt. Jeg elsker at blive klogere både på mig selv og verden i det hele taget.

   Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller brug for at jeg uddyber noget af det du har læst.

   Anne Mette Koustrup Nielsen
   Co-founder

   Din kurv